Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

1.jpg

Следващият извод е, че жените често нямат представа за причините и затова подхождат неправилно към неговото лечение. Ето защо ще се опитаме да изясним някои грешни схващания за вагиналните инфекции и бялото течение.

1. Вагиналното течение означава, че имам инфекция!

Не е задължително. Повечето жени приемат вагиналното течение като симптом на инфекция, но това не винаги е вярно. Във влагалището на жената обикновено се образува течение, което като количество и консистенция варира в рамките на нормалния месечен цикъл. Например вагиналното течение е малко по-обилно по време на овулация, но това не означава, че жената в тези дни има инфекция!

Много често течението се засилва и когато има нарушаване на нормалната флора на влагалището. Това състояние е временно и преходно, може да отшуми самó, но може и да притеснява жената дълго време. Ако течението е бяло/белезникаво и не е свързано със силен сърбеж, то жената може да възстанови здравето във влагалището си чрез Иделин Белиема вагинални таблетки. Таблетките действат чрез 2 естествени съставки – лактобацили и млечна киселина. Затова може да се прилага и по време на бременност без риск от нежелани странични ефекти.

2. Кога трябва да се притеснявам от течението, което имам?

Наличието на инфекция трябва да се допусне, ако цветът, консистенцията и мирисът на течението се променят и се появи сърбеж или силно дразнене.

Как може да се промени цветът? От прозрачно-белезникав, той става жълт, зеленикав или кафеникав. Тогава задължително посетете Вашия гинеколог.

Какви промени може да настъпят в миризмата? Нормалното течение има леко-кисела миризма, поради изобилието на лактобацили. Ако миризмата се засили и стане неприятна и наподобявя развалена риба – това е сигнал за бактериална инфекция. Веднага тичайте на лекар!

Какво друго може да се промени? Когато има изтичане от влагалището, може да усещате леко парене в областта на вулвата (входа на влагалището). Но ако се появи силен сърбеж, то Вашето бяло течение вече не е нормално, то е прераснало в инфекция.

3. Може ли да имам течение и без да водя полов живот?

Разбира се! Някога погрешно се е смятало, че гъбичките се предават по полов път. Единични гъбички кандида има и във влагалището на здравата жена. Освен гъбички, винаги има и бактерии. Но те са в нищожно количество и са силно подтиснати от доминиращите лактобацили. Затова здравата жена няма оплаквания и течение. Но често невинни причини като плуване в басейн, стрес, прием на лекарства (не само антибиотици) водят до намаляване броя на лактобацилите и бързо развитие на бактерии или гъбички. И се появява течение, сърбеж ..., без жената да е имала сексуални контакти. При начални оплаквания – например приемали сте антибиотици и скоро след това е започнало течение; или след плуване в басейн се започнали оплакванията, тогава с Иделин Белиема вагинални таблетки ще възстановите здравето във влагалището по един естествен, ефикасен и щадящ за тялото на жената начин.

4. Мога ли да различа гъбичките от бактериите само по течението, което предизвикват?

Симптомите на гъбичните и бактериалните инфекции са доста сходни. Вие сама няма как да определите типа на инфекцията. Най-общо може да се каже следното: ако течението е бяло със силен сърбеж, най-вероятно е гъбична инфекция. Ако течението е оцветено и има слабо дразнене, но е придружено от неприятна миризма, то най-вероятно инфекцията е бактериална. Опитният гинеколог ще ви каже каква е причината за проблемите Ви, но със сигурност ще вземе влагалищен секрет, за да е сигурен 100%, защото инфекцията може да е смесена и причинителите да са няколко.

 

[1] Източник: Центрове за контрол и превенция на заболяванията http://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/statistics.html

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече
Обичайте влагалището си и то ще ви отвърне

Обичайте влагалището си и то ще ви отвърне

Искате ли да имате съвършено влагалище? Приемете женствеността си такава, каквато е и живейте по-дълго, вместо да се самосъжалявате!

Прочети повече