Наистина ли живеем в целомъдрено общество?

Дори просто изречение като „живеем в целомъдрено общество“ има много сложна история. Една от важните причини за това може да бъде липсата на образование. Ако проучим нещата по-внимателно, ще видим, че в много страни сексуалното образование, контролът на раждаемостта, семейното планиране или отглеждането на деца все още не са част от националната програма. Въпреки че живеем в 21-и век, децата често се обръщат едни към други за информация относно секса и телата си.

1.jpg

 

Защо е необходимо да прекратим подобно „целомъдрено“ отношение в обществото? Причината е една и тя е, че в интернет децата могат лесно да открият неща, за които няма да кажат на родителите си поради срама, който изпитват. Просто пробвайте: напишете думата „влагалище“ в Google и сами ще видите резултатите.  Вероятно ще ви накарат да се запитате дали си струва да говорите с децата си за голата истина, или ще оставите на интернет да го направи.

 

Можем ли да се разхождаме голи вкъщи? Кога това ще стане по-малко естествено за едно дете?

Като говорим за голата истина: много хора са ме питали дали могат да стоят вкъщи без дрехи. Имаше и една майка, която се страхуваше да остави двегодишната си дъщеря във ваната с момче на същата възраст. Всъщност семействата се отнасят по доста различен начин по този въпрос: за някои е съвсем естествено да бъдат голи, други дори забраняват на близките си да бъдат без тениска и панталон.

Важно е да се знае, че децата започват да се чувстват неудобно от голото човешко тяло около 8-годишна възраст. Това също така е времето, когато започват да задават въпроси за детайлната разлика между момичетата и момчетата. Докато на 3 години те само питат защо родителите им пишкат на различни места, на 8 години се интересуват от раждането, целуването, секса и бебетата.

Понякога родителите започват да се притесняват за дъщерите си по-рано в сравнение със синовете си. Когато имат малко момиченце, спират да говорят за голотата, както и да се разхождат без дрехи пред нея на по-ранен етап.

За нещастие това прави живота на момичетата още по-труден. Повечето родители не осъзнават, че като позволят на своята малка дъщеря да лакира ноктите си, да използва червило, да си слага лъскави татуировки и да носи високи токчета, всъщност окуражават сексуалното й развитие и го предизвикват да се случи по-рано. Същевременно не успяват да й дадат „ръководство за жената“ и не обсъждат теми, свързани с влагалището, клитора, яйчниците – всички тези неща, които са същността на жената.

Кога ще започне да се говори за голотата и разликата между мъжкото и женското тяло зависи от отделното семейство, но едно нещо е сигурно: всички деца говорят за тези неща в детската градина.

Момчетата, разбира се, са в различно положение: част от тяхната дневна хигиена се състои в това да „издърпат пениса си“. Педиатърът също така ще обърне внимание за възможната поява на фимоза и ще посъветва родителите как да я избегнат. След това зависи от семейството как ще се говори на тази тема. Какъвто и да е случаят, е много важно да се говори за секса и с момчетата.  

 

Как е правилно да се постъпи?

Често се случва детето да спомене за своето котенце в детската градина и след това детегледачката смъмря родителите, тъй като й е било неудобно да отговаря на въпроса пред другите деца.

Какво трябва да направим, ако искаме да подходим по различен начин? Как и кога трябва да говорим за секса с децата си? Списъкът, който следва, съдържа някои възможни съвети, въпреки че сексуалното образование зависи от самите деца и от това колко братя и сестри имат. Не е необичайно по-големите братя и сестри да започнат да обсъждат такива неща с по-малките, преди да го направят родителите им.

Каквото и да правим, е важно винаги да говорим за тези неща постепенно и да използваме думи, които децата разбират.

От 3 до 5 години: Оставете момичетата и момчетата да се къпят заедно. Не говорете за срам или за това да си срамежлив. Ако те споменат, че са различни, просто им кажете, че наистина е така и това е естествено.

От 6 до 7 години: Може да четете книги за човешкото тяло и да разглеждате телата си заедно. След тази възраст също може да им кажете как се „правят“ бебетата, как те растат в корема на майката и как се раждат.

От 8 до 10 години: Може да използвате разликата между момичетата и момчетата, за да обясните за какво служи тя в любовта, в създаването на семейство, в зачеването и раждането на дете и в отглеждането му.

От 9 до 12 години: Струва си да подготвите момичетата за менструацията и всичко свързано с нея, като закупите и хигиенични продукти. В наши дни има превръзки, предназначени специално за тинейджъри. Закупуването им може да бъде чудесно преживяване за майката и дъщерята.

От 13 до 15 години: Време е за сексуално обучение с подробности. Ако не желаем да разговаряме за това с дъщеря си, е добра идея да организираме парти за нея и приятелките й, на което да поканим специалист, например гинеколог, който може да отговори на всичките им въпроси (дори предварително по имейл).

Приемането на нещата постепенно ще подпомогне естественото развитие на процеса, вместо това да изглежда страшно или мистериозно. Също така е много важно първата среща със сексуалността и секса да се случи в сигурна среда с позитивен емоционален заряд. Ако „чукане“ е единствената дума, която детето знае, това може да има дълготраен ефект върху емоционалния аспект на любовния му живот.

Съучениците и приятелите са много важни за всяко дете, което ходи на училище. Родителите винаги трябва да обсъждат с учителя кога и по какъв начин да се говори за сексуалността, предпазването и хигиената в клас. Ако учителят не се чувства подготвен, е добре да се покани училищния психолог или друг специалист.

 

Добри примери:

Една майка – наблюдавайки сексуалното развитие на дъщеря си – разбира, че при нея и няколко от приятелките й менструацията ще се появи много по-рано от очакваното. Обсъжда го с класния ръководител и се разбират как тя ще подготви дъщеря си вкъщи за предстоящата менструация и хигиенните промени, които я съпътстват.

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече